بافتهای فرسوده کشور باید نوسازی شوند
۱۳۹۵/۱۲/۰۳
اخبار شهر

به گزارش ساخت یاب به نقل از پایگاه خبری اتاق بازرگانی تهران محمد رضا زهره وندی عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه ساختمان پلاسکو که چند وقت پیش فجایعی را در تهران رقم زد هم جزئی از این موضوع است. ساختمان پلاسکو نمونهای از بافت فرسوده بود که با این استحکام داشت و در زمان ساختش اصولی و مهندسی ساختهشده بود، اما ایمنی نداشت. بافت فرسوده کشور در موارد ایمنی و استحکام مشکلدارند و در بعضی مناطق تهران تعدادشان بالاست. بهطور مثال محلههای نزدیک بازار تهران و دیگر محلههای قدیمی تهران مثل شاپور و سنگلج و … ساختمانهایی وجود دارد که عمر مفید آنها بین، ۵۰، ۶۰ و ۷۰ سال است. اما درواقع باید دقت کرد که عمر مفید بنا در ایران خیلی کم است. اما در کشورهایی مانند انگلیس ساختمانها بهراحتی تا ۲۰۰ و ۳۰۰ سال عمر میکنند و بعد هم تنها با تعمیر دوباره مورداستفاده قرار میگیرند.
ولی در ایران به دلیل سنگینی بارهای مردهای که بر ساختمانها تحمیل میشود، ساختمانها عمر مفید زیادی ندارند. دلیلش هم این است که در کشور همه گمان میکنند هرچه سیمان ساختمان و یا آهنهای بهکاربرده شده سنگینتر باشد بهتر است. اما درواقع اگر با نگاه مهندسی به بحث بار مرده و زنده ساختمان توجه شود، باید اعداد و ارقامی رعایت شود. اگر این اعداد و ارقام بیش از مقدار مهندسیشده باشد، باعث سنگینی سازه و آسیب به آن میشود، اگر هم کم باشد به خاطر نیروهای وارده به سازه، آن ساختمان ناایمن و بدون استحکام میشود.
با همین روند باید گفت که روی بافتهای فرسوده ایران کار مهندسی انجامنشده است. ساختمانهای محلههای قدیمی عمر مفیدشان سرآمده و باعث ناایمن شدن هم خودشان و هم ساختمانهای همجوارشان شده اند.
دراینباره هم باید شهرداری توجه کند که نوسازی انجام شود. بههرحال بافتهایی مانند ساختمان آلومینیوم و پلاسکو در زمان خودشان مهندسی و اصولی ساختهشدهاند، اما طی سالهای مختلف مسائل ایمنی در آنها بهروز و رعایت نشده است. مسائل ایمنی در هر سازه باید بهمرورزمان تقویت و کامل شود. ساختمانی مانند پلاسکو ازنظر ایمنی ضعیف بود که با یک آتشسوزی بهیکباره فروریخت. بههرحال نقطهضعف ساختمانهای فلزی آتشسوزی است چراکه بر اساس انبساط ریزش میکنند. اما اگر موارد ایمنی در آنها رعایت شود مطمئناً این اتفاق نمیافتد. بههرحال هر ساختمانی نیاز به ایمنسازی دارند تا استحکام بنا حفظ شود.
اما بااینحال رسیدگی به بافت فرسوده میتواند برای رونق بخش مسکن هم مهم باشد. محله بازار به دلیل سابقه و قدمت جز میراث فرهنگی ماست، بنابراین باید با توجه به میراثهای فرهنگی آن را حفظ کرد. اما برای حاشیههای بازار میتوان با تسهیلات و وامهای کمبهره محله را ایمن کرد. چراکه در این محلهها اصولاً قشری زندگی میکند که ازنظر مالی در مضیقه است. بهاینترتیب آنها این امکان را ندارند تا بهراحتی بتوانند ساختمان خود را بازسازی کنند، بنابراین به کمکهای مالی و دولتی و شهرداری نیاز دارند.
برای بازسازی محلههای بافت فرسوده باید انگیزه هم ایجاد کرد. یک محله را میتوان با ایجاد ارزشافزوده و وام و تسهیلات و یا تجاری کردن بازسازی کرد. بهاینترتیب باید نگاه کرد تا ظرفیت هر محله را پیدا و بر اساس همان هم کار نوسازی را ایجاد کرد.
از طرفی برای کار نوسازی بحث مالی و حمایت سازمانهایی مثل آب و فاضلاب و برق و وزارت نیرو مهم است. برای آن مدیریت واحدی نیاز است تا با سرعت کارها را پیش ببرد. اما درواقع مدیریت واحد شهری ضعیف است، مخصوصاً در کلانشهرها. در شهرهایی مانند تهران، مشهد و تبریز باید چارهای اندیشیده شود. اما بافت فرسوده در کشور نیاز به نوسازی دارد نه بازسازی.
نظر شما چیست؟